lauantai 18. huhtikuuta 2009

EKOLOGINEN SELKÄREPPUEkologinen selkäreppu kertoo kiloina sen materiaalimäärän, jonka tuotteen aikaansaaminen, käyttö ja jätehuolto ovat kuluttaneet jossakin vaiheessa jossakin päin maailmaa. Ekologinen selkäreppu on siis näkymätön taakka, jonka mikä tahansa tuote kantaa mukanaan.

Esimerkiksi linja-auton koko elinkaaren aikaisessa ekologisessa selkärepussa Suomessa on 4 miljoonaa kiloa uusiutumattomia luonnonvaroja, 42 miljoonaa litraa vettä ja 780 000 kiloa ilmaa. Tässä repussa on mukana linja-auton valmistus, ajon aikana kulunut polttoaine, ajamiseen tarvittavaa infrastruktuuria sekä linja-auton poistaminen käytöstä sen elinkaaren lopussa. Itse linja-auton paino ei kuitenkaan ole repussa mukana.

Yhden platinagramman tuottaminen kuluttaa 350 kg uusiutumattomia luonnonvaroja. Auton katalysaattorissa on noin 3 grammaa platinaa. Katalysaattoreiden ansiosta ilman laatu on Suomessa parantunut, mutta platinan käyttö näkyy valtavina kaivosjätevuorina esimerkiksi Etelä-Afrikassa.

Erinomainen tapa säästää luonnonvaroja on lisätä niiden käytön tehokkuutta.

Yleensä reput painavat huomattavasti enemmän kuin itse tuote. On arvioitu, että suomalainen tai muun teollisuuden maan asukas kerää viikossa noin 1500 kilogrammaa painoisen ekologisen selkärepun, joka vastaa noin 300:aa kauppakassillista luonnovaroja.
Teksti: Veli-Matti Saarinen

3 kommenttia:

 1. LOISTAVAA! Erinomaisen hyvä teksti ekologisesta selkärepusta!

  VastaaPoista
 2. onhan toi ihan hyvä teksti

  VastaaPoista
 3. Oman ekologisen selkäreppunsa voi punnita täällä

  www.onedidit.fi

  VastaaPoista