lauantai 18. huhtikuuta 2009

Kemianteollisuus ja kestävä kehitys


Suomalaisen kemianteollisuuden ydinalueet liittyvät metsäteollisuuteen, maatalouteen, rakentamiseen, elektroniikkateollisuuteen, elintarvikehuoltoon sekä ympäristötuotteisiin. Uusimpana ydinalueena on myös biotekniikka, jota pidetään yhtenä lupaavimmista huipputeknologian aloista Suomessa.

Johtavia kemianteollisuuden maita maailmassa ovat Iso-Britannia, Italia, Japani, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat. Suomessakin on lukuisia yrityksiä, joiden tuotteiden markkinaosuus on merkittävä joko maailmanlaajuisesti tai Euroopan tasolla.

Vuodesta 1992 kemianteollisuuden ympäristö-, terveys- ja turvallisuusasioita on seurannut ja pyrkinyt parantamaan Vastuu huomisesta-ohjelma. Nykyisellään ohjelma kattaa yli 80% kemianteollisuuden tuotannosta, ja lähes 65% kemianteollisuuden henkilöstöstä työskentelee ohjelmaan sitoutuneissa yrityksissä.

Ohjelman tavoitteena on yhteisön ja ympäristön huomioiva kestävän kehityksen toiminta. Ohjelman toiminnalle on ominaista yhteistyö ja avoimuus, ja seurannan kohteena ovat investoinnit ja koulutus, päästöt veteen ja ilmaan, jätteet, energian ja veden kulutusta sekä turvallisuus ja vastuu tuotteista.
Teksti: Oona Markula

1 kommentti: