keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Kuivuusongelmia

Kovat sateet joillakin alueilla merkitsevät usein kuivuutta toisaalla. Sadot monissa kuivien seutujen valtioissa ovat niukkojen sateiden varassa. Tällaiset alueet pystyvät ylläpitämään vain pientä väestöä, joka kuitenkin on jo ylitiheä. Joskus sateita ei tule kokonaiseen vuoteen tai jopa pidempään aikaan, jolloin seurauksena on nälänhätä.
Kuivuus aiheuttaa usein tulipaloja. Esim. Borneossa kuivuuden ja metsien liikakäytön yhteisvaikutuksesta paloi yli 3 milj. hehtaaria metsää.

Aavikoilla sataa vuosittain alle 25cm. Maapallon aavikot laajenevat jatkuvasti. Tämä aavikoitumiseksi sanottu ilmiö johtuu aavikon laidoilla tapahtuvasta kasvillisuuden tuhoutumisesta. Näillä kuivilla seuduilla elävät ihmiset tarvitsevat ruohoa eläimilleen ja puuta polttopuuksi. Kasvillisuuden tuhoutuminen taas aiheuttaa sen, että tuuli tai vesi vievät maaperän pois.

Vinkki! (Näin voidaan estää maapallon ylikuumeneminen)
Hiiltä voidaan varastoida saveen eli hyvin hienojakoisista maa-aineksista muodostuviin kerrostumiin. Vähän niin kuin lemmikkien jätökset kissanhiekkaan.

Tekijät: Emilia Kallio, Eveliina Lindholm ja Marianna Mäkinen

1 kommentti: