lauantai 18. huhtikuuta 2009

Lasiastia vai muovimuki?Lasipakkausten ympäristöystävällisyyttä on verrattu vastaaviin muovisiin. Jogurttia voitaisiin myydä sekä lasi- että muoviastiassa.

Lasiastiaa voi käyttää useita kertoja, mutta se vaatii valmistusvaiheessa paljon energiaa. Energiaa tarvitaan myös, lasiastian pesuun ja kierrätykseen. Muoviastia on kevyt, se säästää materiaalia, mutta se on kertakäyttöinen.

Valmistukseen, kuljetukseen ja puhdistukseen tarvittava kokonaisenergia, samoin kuin veden kuormitus ovat molemmilla tuotteilla lähes samat. Muoviastia aiheuttaa vähemmän ilmansaasteita. Muoviastia kilpailee kuitenkin lasiastian kanssa tasavertaisesti myös ympäristöasioissa.

Teksti: Arttu Lintunen

4 kommenttia:

 1. No, kumpikohan on sitten parempi muovi- vai lasiastiat?

  VastaaPoista
 2. Jos jogurttia myytäisiin pienissä lasipurkeissa, olisi paljon, paljon, paljon ympäristöystävällisempää käyttää muovipakkauksia. Suomessa ei ole lasipurkkien kierrätystä, siis uudelleenkäyttö ja
  -täyttömielessä. Purkkeja toki voi viedä lasikeräykseen, mutta lasi murskataan ja sitten siitä murskeesta sulatetaan lasimassaa ja energiaa kuluu paljon, paljon. Sama koskee hillo-, pastakastike-, ketsuppi- ym. purkkeja. Ei ole mitään standardikokoja eikä uudelleen täyttöä. Ei kun murskeeksi vaan...

  VastaaPoista
 3. olen lasiastian kannalla...

  VastaaPoista