keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Ihminen ja muurahainen

Pelastaako ihmisten ja muurahaisten yhteityö maailman?

Muurahaiset kuluttavat suuren osan ajastaan hiilen poistamiseen ilmakehästä. Pyrkivät poistamaan ympäristöstä autojen pakokaasujen mukana maahan satavaa ylimääräistä typpeä, ettei se rehevöittäisi sisävesiä, itämerta tai pilaisi pohjavesiä. Ne hajoittavat ruokansa hiilidioksidiksi eikä metaaniksi.

Kekomuurahaisyhteiskunnat eivät selviä hengissä avohakkuista. Ne altistuvat suoralle auringonpaisteelle ja kuivuvat liikaa. Sitä paitsi jos kaikki puut kaadetaan, pesät menettävät kaksikolmasosan ravinnosta, sillä puut ovat muurahaisilla tärkeiden kirvalaumojen laitumia.

Meidän ei ole mahdollista lopettaa metsien hakkaamista muurahaisten suojelemiseksi, mutta kun tehdään hakkuita, metsiin pitäisi jättää muutama puu ja varsinkin muurahaiskeon viereen. Metsän omistajien kannattaisi suojella muurahaisyhteiskuntia koska ne hävittävät erilaisia tuhohyöteisiä hyvin tehokkaasti. Muurahaispesiä on mahdollista käyttää kaikenlaisten eloperäisten materiaalien kaatopaikkana, mm.lehtien, neulasten, oksien ja omenien.

Tekijät: Pia Kaunisto ja Heidi-Maria Ulvinen

2 kommenttia: