keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Kierrätys

Kierrätys tarkoittaa materiaalin, esineen tai muun kulttuurillisen asian käyttämistä hyödyksi uudessa yhteydessä. Usein kierrätyksellä tarkoitetaan jätteiden hyötykäyttöä uusien tuotteiden valmistuksessa. Kierrätys vähentää yleensä neitseellisten raaka-aineiden ja energian kulutusta, minkä vuoksi se on ympäristöä säästävä ratkaisu.

Kierrätys Suomessa

Suomessa kierrätetään mm. metallia, muovia, vaatteita, biojätettä, lasia, paperia ja pahvia sekä paljon muuta kierrätettäväksi kelpaavaa ongelmajätettä. Elikkä jätteet kannattaa laittaa oikeisiin jäteastioihin, jotta säästyttäisiin turhan jätteen penkkaan menemistä koska Forssassakin nykyään ei polteta roskia energiaksi vaan laitetaan kaatopaikalle. Mutta kun ne joskus otetaan pois ja tuhotaan energiaksi niin saman murskan läpi se menee, on siellä metallia tai ei.

Tekijät: Tuomas Laurila ja Jaakko Kurikka

2 kommenttia:

  1. Kierrätys on hauska harrastus joka voittaa helposti telkkarin katsomisen.

    VastaaPoista
  2. Kirrätys ja eteenkin SER`in osalta pitäisi tehostaa, sillä nyt järjestelmällisesti tuhotaan käyttökelpoista tuotetta, niin kokonaisuuksia kuin myös osia joita voisi huoletta käyttää sellaisenaan uudelleen. Suomessa vedotaan EU-direktiiveihin KAIKESSA. Ei ole järkevää tuottaa II-laadun hyödykettä, jonka käyttöikä on vain kk.sia, jonka jälkeen se hyödynnetään vain materiaalina. Se energiamäärä, mitä sen tuotteen tuottaminen, kierrättämällä uusiokäyttöön ja uuden kierrätystuotteen tuottaminen vie -tarvimme mielettömän määrän energiaa koko prosessiin. Kun tuotamme I-laatua, joka kestää ja jota voi korjata/huoltaa niin säästämme, myös energiaa ja on huomattavasti vähemmän SERomua.

    Kierrätysromusta korjaamalla saa paljon iloa, niin musiikki-, video- kuin PC-laitteetkin voi ja pystyy korjaamaan - käyttämään osia hyödyksi. Minä olen tehnyt tätä jo 15 vuotta -enkä suotta. I <3 serri !!

    VastaaPoista